Gå til hovedinnhold

Kvalhornet i tåke

Tur 01.07.2010:
Årets første topptur gikk altså til Kvalhornet. Vi var egentlig ment å ta en tur opp på Heggmotinden, men fant det best å ta den turen på en ettermiddag eller i en helg isteden.

Terrenget var stedvis vått og gjørmete på den første, og tyngste oppstigningen. Fottøyet for anledningen, var joggesko, så vi var våte på føttene i alle de 7-timene turen varte.

Når vi nærmet oss 600 moh og Nattmålstuva, møtte vi en mann som hadde vært oppe og snudd. Han sa det var mye tåke på Kvalhornet, men vi valgte å fortsette for å se hvor ille det var, og i håp om at tåken skulle lette litt.

Da vi var kommet oss et stykke opp, møtte vi først snø også etter kort tid også tåke. Vi måtte flere ganger vurdere om vi skulle ta sjansen på å fortsette. Sikten var bare noen få meter.

Johanne og Sandra syntes turen var lang og at toppen lot vente på seg. Jeg hadde tatt turen i fjor også, så jeg visste det tok litt tid å komme seg opp.

Med bare noen få meters sikt, hadde vi heller ingen anelse om hvor vi ville treffe toppen. Vi fortsatte likevel, for vi kunne jo når som helst snu og gå tilbake. Vi gikk over snø, bare der vi kunne skimte neste øy med stein.

Plutselig kunne vi skimte noe stort og mørkt et stykke frem i tåka. Det så ut som det var langt dit og at det var veldig stort, som en borg. I realiteten var det ganske nært oss, og det viste seg å være varden. Vi hadde gått oss rett på toppen, den var plutselig bare der rett foran oss i tåka!


Turen ned ble spennende. På steder hvor vi ikke var sikre på hva som var i enden av snøhavet, gikk vi ikke. Noen steder kastet vi stein i snøen for å se om det var trygt og gå. 

 Vi hørte vann som rant under snøen, men visste ikke sikkert hvor vannet rant, om det var rett under snøen eller under stein. Noen steder måtte vi ta omveier for å kunne gå trygt.

Det var en stor lettelse når vi endelig kom ut av tåka og fikk sikten tilbake, og så hvor det var trygt å gå. Med sikten økte tempoet på gangen og det kom selvsagt påsnikende smerter i bena.













På oppturen var jeg konge og gikk stadig fra ungdommen, med på nedturen raste de fort fra meg og mine smertefulle knær.

Johanne var som en fjellgeit og forsvant nedover bakkene i kjappe sprang. Sandra slet litt med bena og lå stadig lengre bak fjellgeita. 

Og helt bakerst kom jeg, gamla med knuste knær (vel, det kjentes i hvertfall sånn ut). Hvert skritt ned det bratteste partiet, var et sant mareritt. Gjett om det var godt å komme seg hjem!

(Skrittlleren viste 20.193 skritt og 10,09 km)


Kvalhornet, grensefjell Bodø-Fauske, 962 moh

For utsikt i klarvær, se bilder fra fjorårets tur til Kvalhornet

(Turen anbefales, men ikke i tåke)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Skautuva, topptur

Tur 12-13.07.2009: Jeg hadde lest om en kar i Avisa Nordland , som hadde personlig rekord på 42 min fra ridesenteret på Soløyvannet og opp til Skautuva. Tenkte derfor at dette ville være en passelig liten kveldstur for meg og min eldste datter, som vi skulle gjøre unna på rundt 3 timer. Vi startet turen fra parkeringsplassen på Heia ved ridesenteret. Jeg tok sekken med mat, drikke og diverse annet utstyr, satt på meg skrittelleren og vi la i vei med godt mot, Johanne og jeg. I grunnen varte det ikke så veldig lenge før Johanne begynte å bli skeptisk, for det var ingen fjelltopper i sikte. "Dette kommer til å ta laaang tid mamma" sa hun "vi kan jo ikke se noe fjell en gang!" Hun mente vi ikke ville være hjemme før i 4-tiden på natta. Jeg telte på fingrene og fant ut vi skulle være hjemme før halv 2. Vel, vi trasket oppover. Veien ble stadig brattere og det begynte å bli tungt å gå. Jeg må inrømme det var en ørliten nedtur å komme frem til skiltet hvor det sto at vi

Tur til Hopsfjellet

Tur 06.07.2009: Denne turen hadde jeg gått 2 gang tidligere, så dette var ikke helt ukjent terreng. Vi startet turen fra den lille p-plassen på Kvalvåg, min datter Marthe, min mor og Bodil var med. Målet med turen var å komme seg opp til malmgruva, også videre opp på toppen av Hopsfjellet og se på utsikten over Tverlandet, mot Heggmoen og mot Saltstraumen. Det er bred og fin vei helt fra starten av Malmveien og opp til Tindvatnet. Det står et skilt der veien begynner og en går forbi en bygning før en kommer inn i skogen. Veien stiger hele tiden og en får kjørt seg litt hvis en ikke er vant til å gå mye, spesielt på varme solrike dager. Selv om det er langt å gå helt opp er det en fin og gjennomførbar tur for de fleste, uavhengig av kondisjon. Det er benker etter de fleste stigningene, hvor en kan sitte og hvile litt. Et sted er det også grillplass for de som ønsker å kose seg litt ekstra. Veien er godt merket og det er satt opp flotte informasjonsskilt med jevne mellomrom hel

Litltinden, topptur

Tur 28.08.2009: Planen for dagen var egentlig en dagstur til Børtinden, men av ulike årsaker endret vi denne og endte med en topptur til Litltinden, en av Mjeldetindene (til høyre på bildet under). Vi parkerte mellom Skarvvatnet og Langvatnet, på en liten parkeringsplass ved riksvegen, og fulgte stien opp på venstre side av parkeringen. Vi passerte flere hytter gjennom skogen og det va flere stier å velge mellom. Det beste er nok å holde seg lengst til venstre i retning tinden. Det var ganske vått på den første delen i skogen og noe myr å gå over. På oppstigningen etter det første platået var det stort sett tørt det meste av veien videre. Ganske tidlig på turen blir utsikten fantastisk. Hvis en ikke liker seg i høyden kan en ta turen opp til det store platået, ta seg en kaffetår der og nyte utsikten. De to neste bildene er tatt der. På bildet over er Frank og Mira på platået, på tur bort til stien for nedstigning. På bildet under står jeg på kanten et stykke på utsiden av stien. S