Gå til hovedinnhold

Per Kalsatinden

Tur 27. 08.2009:
Vi parkerte på P-plassen ved Mølnbukta rett før Fjell, og fulgte stien opp skogen i Storadalen. Her var det ganske bratt, men med tett skog var det mye å holde seg fast i.

Etter ca 400 høydemeter var det slutt på skogen, men fortsatt ganske bratt et godt stykke til. Og allerede rett over skoggrensen begynte utsikten virkelig å bli verdt slitet.

Det er fin sti på den bratteste delen, så det gikk i grunnen greit å komme seg opp. Jeg følte likevel antydning til panikk ved tanken på at jeg skulle gå ned samme veien senere på dagen. Disse tankene måtte jeg bare legge bakerst i hodet og konsentrere meg om oppturen isteden.

Bildet under gir et inntrykk av hvor bratt den verste delen var. Nede til venstre i bildet vises riksveien, sees som en bue som forsvinner opp i skogen.

Når en kommer til Stortinden flater det ut litt og det blir lettere å gå. Da kjennes stigningen annerledes og lettere, og selv om en kommer stadig høyere opp føles det ikke like bratt.

Turen er ganske behagelig fra Stortinden og helt fram til siste stigningen opp til Per Kalsatinden.

Der begynner det å bli bratt igjen, og ganske luftig hvis en går opp langs egga mellom Legdknubben (under) og toppen av Per Kalsatinden (over).

Nede i skaret møtte vi på Kjell Morten, som er en tidligere arbeidskollega av meg. Han ventet på sin bror Ketil og en som heter Stig Ove, som hadde gått over til neste topp.

Det viste seg at Ketil og Stig Ove faktisk var gamle kompiser av min eldste bror (de kan for øvrig skimtes litt til høyre på det aller øverste bildet).

Frank og Mira hund satt nede i skaret mens jeg løp opp mot toppen for å ta noen bilder.

Vi var egentlig bestemt på å dra ned igjen uten å gå helt opp, siden hunden ikke kunne slippes løs, men vi ville gjøre et forsøk likevel og se hvor langt det var greit å gå.

Når vi etter litt om og men og frem og tilbake snudde og gikk ned igjen, var det kaskje noe sånt som 100 meter igjen til toppen.

På bildet over er Frank og Mira på tur ned fra det som antakelig var den bratteste delen.

Nedstigningen var uproblematisk. Og den delen hvor jeg kjente høydeskrekken slå inn da vi kom over tregrensen på oppturen, gikk også helt fint. Det virket ikke like bratt lenger og jeg hadde vent meg til høyden.

Den siste delen av nedstigningen var ganske smertefull og det ble mye jamring, klaging og syt med mye fliring inni mellom. Det var vondt i beina (mest knærne for min del) og for hvert skritt ned bratta i skogen steg smertene merkbart. Snakk om å føle seg gammel og dårlig til beins.

Humøret var likevel på topp og det var enighet om at dette hadde vært en flott tur.


Per Kalsatinden 1036 moh


Kommentarer

  1. Heia. Nydelig turblogg dette. Kjente plasser for meg, kjente fordi jeg bor i nærmiljøet, men har aldri vært på de fjellene likevel, men ser fjellene fra stuevinduet. Når skal du oppdatere neste gang? Jeg gleder meg stort til det. :-)

    SvarSlett
  2. Hei og takk for hyggelig tilbakemelding :) Det er vel på tide at jeg oppdaterer snart ja. Det mangler en del turer fra 2010, og i tillegg har jeg noen nye i år - som jeg nok bør få lagt inn snart :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Skautuva, topptur

Tur 12-13.07.2009: Jeg hadde lest om en kar i Avisa Nordland , som hadde personlig rekord på 42 min fra ridesenteret på Soløyvannet og opp til Skautuva. Tenkte derfor at dette ville være en passelig liten kveldstur for meg og min eldste datter, som vi skulle gjøre unna på rundt 3 timer. Vi startet turen fra parkeringsplassen på Heia ved ridesenteret. Jeg tok sekken med mat, drikke og diverse annet utstyr, satt på meg skrittelleren og vi la i vei med godt mot, Johanne og jeg. I grunnen varte det ikke så veldig lenge før Johanne begynte å bli skeptisk, for det var ingen fjelltopper i sikte. "Dette kommer til å ta laaang tid mamma" sa hun "vi kan jo ikke se noe fjell en gang!" Hun mente vi ikke ville være hjemme før i 4-tiden på natta. Jeg telte på fingrene og fant ut vi skulle være hjemme før halv 2. Vel, vi trasket oppover. Veien ble stadig brattere og det begynte å bli tungt å gå. Jeg må inrømme det var en ørliten nedtur å komme frem til skiltet hvor det sto at vi

Tur til Hopsfjellet

Tur 06.07.2009: Denne turen hadde jeg gått 2 gang tidligere, så dette var ikke helt ukjent terreng. Vi startet turen fra den lille p-plassen på Kvalvåg, min datter Marthe, min mor og Bodil var med. Målet med turen var å komme seg opp til malmgruva, også videre opp på toppen av Hopsfjellet og se på utsikten over Tverlandet, mot Heggmoen og mot Saltstraumen. Det er bred og fin vei helt fra starten av Malmveien og opp til Tindvatnet. Det står et skilt der veien begynner og en går forbi en bygning før en kommer inn i skogen. Veien stiger hele tiden og en får kjørt seg litt hvis en ikke er vant til å gå mye, spesielt på varme solrike dager. Selv om det er langt å gå helt opp er det en fin og gjennomførbar tur for de fleste, uavhengig av kondisjon. Det er benker etter de fleste stigningene, hvor en kan sitte og hvile litt. Et sted er det også grillplass for de som ønsker å kose seg litt ekstra. Veien er godt merket og det er satt opp flotte informasjonsskilt med jevne mellomrom hel

Litltinden, topptur

Tur 28.08.2009: Planen for dagen var egentlig en dagstur til Børtinden, men av ulike årsaker endret vi denne og endte med en topptur til Litltinden, en av Mjeldetindene (til høyre på bildet under). Vi parkerte mellom Skarvvatnet og Langvatnet, på en liten parkeringsplass ved riksvegen, og fulgte stien opp på venstre side av parkeringen. Vi passerte flere hytter gjennom skogen og det va flere stier å velge mellom. Det beste er nok å holde seg lengst til venstre i retning tinden. Det var ganske vått på den første delen i skogen og noe myr å gå over. På oppstigningen etter det første platået var det stort sett tørt det meste av veien videre. Ganske tidlig på turen blir utsikten fantastisk. Hvis en ikke liker seg i høyden kan en ta turen opp til det store platået, ta seg en kaffetår der og nyte utsikten. De to neste bildene er tatt der. På bildet over er Frank og Mira på platået, på tur bort til stien for nedstigning. På bildet under står jeg på kanten et stykke på utsiden av stien. S